Darselect

Bekijk ook onze andere vroege rassen:

Vroegheidaardbei-grijsaardbei-grijsaardbei-roodaardbei-roodaardbei-roodaardbei-grijsaardbei-grijsaardbei-grijsaardbei-grijsaardbei-grijs
Productiviteitaardbei-roodaardbei-roodaardbei-roodaardbei-grijsaardbei-grijs
Smaakaardbei-roodaardbei-roodaardbei-roodaardbei-roodaardbei-grijs
Ziektebestendigheidaardbei-roodaardbei-roodaardbei-roodaardbei-grijsaardbei-grijs
Houdbaarheidaardbei-roodaardbei-roodaardbei-roodaardbei-roodaardbei-grijs
Uiterlijkaardbei-roodaardbei-roodaardbei-grijsaardbei-grijsaardbei-grijs

Darselect is een vroeg rijpend Frans ras, goed bestand tegen warme omstandigheden en goed forceerbaar. Dit maakt het ras uitermate geschikt voor de teelt onder tunnels en wandelkappen. Darselect geeft grote vruchten, ook onder warme omstandigheden, waardoor het ras goed geschikt is voor verlate teelt op zwaardere grond en de latere plantingen. Darselect is robuust en groeit ook goed op ‘oude’ percelen waar al veel aardbeien geteeld zijn.

Bloei en plukperiode
De lange bloemstelen maken het makkelijk om de vruchten te plukken, versnellen het oogstproces en reduceren de oogstkosten. Het percentage van slechte vruchten is erg laag en de rijptijd is ongeveer vijf dagen voor Elsanta.

Vruchtkwaliteit
Tijdens het hoogseizoen zijn de meeste vruchten conisch gevormd, soms met een platte en hoekige punt. In het begin van het seizoen zijn de grootste vruchten kegelvormig en van aanzienlijk formaat. In het algemeen blijft dit het geval gedurende het seizoen. De vorm en grootte zijn echter sterk afhankelijk van de groeicondities. De vruchten hebben een mooie rode kleur, maar onder bepaalde stressomstandigheden kan de glans iets afnemen. Darselect wordt nog donkerder na de oogst en is geschikt voor lange transporttijden. Tijdens het gehele seizoen, zowel in de lente als in de herfst, is er een goede verhouding tussen zoet en zuur.

Oogst en productie
De productie van de Darselect is lager dan die van Elsanta maar hoger dan die van Lambada. De vroegheid is beter dan Elsanta en minder dan Lambada. Het gewas is open met een klein bladgetal, wat bij zware stook de indruk geeft van een ijl gewas met een slechte groei. Het ras is gevoelig voor Verticilium.

Ziektegevoeligheid
Darselect heeft veel water nodig en is tolerant tegen Phytophthora en Cactorum, maar gevoelig voor Verticilium. Verder is Darselect in het begin van de herfst iets gevoeliger voor meeldauw.

Van Alphen Aardbeienplanten

Specialist in de vermeerdering van aardbeienplanten.